Als een kind rijp genoeg is om van mensen te houden, is het ook rijp genoeg om te rouwen.


Sylvia is de moeder van Nanette  ...

Toen Sylvia het leven verliet in  1997 was Nanette 5 jaar... 

Paragraaf 6 - 2


Stikken

Papa ik wil toch zo graag naar Mamma toe ! Ja, Nanette dat weet ik wel. Papa, Mamma had dat niet mogen doen hé !! Nee, antwoordde ik, eigenlijk niet. Papa, stikken wat is dat eigenlijk ? Nou, antwoordde ik, dat is als je geen lucht meer krijgt. Geen adem dus, zegt Nanette. Ja geen adem meer beaam ik. Als dat te lang duurt dan ga je dood. Dus dat is er met Mamma gebeurt, zegt Nanette.

w.s 14 januari 2000


Iets levends

Papa riep Nanette, weet je wat het meest levende is wat wij van Mamma hebben, vraagt ze mij ? Nee, zeg ik dat zou ik niet weten. Nou, Rakkertje  (= het hondje van Nanette en Sylvia) is het meest levende van Mamma !! Terwijl ze dit uitspreekt zie je haar denken. Opeens zegt ze, als ik mijzelf niet mee tel natuurlijk.

w.s 20 november 1998


Nanette vraagt

Papa mag ik je wat vragen, vraagt Nanette mij ? Ja, natuurlijk mag jij mij wat vragen, altijd, antwoord ik. Papa je moet wel naar een nieuwe Mamma gaan zoeken !! Ik wil toch zo heel graag weer een Mamma hebben, zegt Nanette tegen mij. Ja, antwoord ik, dat begrijp ik wel, Nanette.

w.s 29 september 1997


Nanette vraagt

Papa, vraagt Nanette, waarom heeft Mamma niet twee kinderen gemaakt ? Dan had ik altijd iemand om mee te spelen. Dan had jij het ook wat rustiger.

w.s 14 september 1997


Nanete zegt

Papa, ik wil naar Mamma toe !

Ik antwoord haar met, Nanette ik ga met je mee, want dat wil ik eigenlijk ook. Waar zullen we dan naar toe gaan, weet jij dat ?

Nee, zegt Nanette, natuurlijk niet !!

Ik vraag aan haar, zullen we dan naar het kerkhof gaan ? Nee, zegt Nanette, naar die Mamma wil ik niet. Ik wil naar mijn echte Mamma. Hierna barst ze in dikke snikken uit. Ik neem haar op schoot en troost haar.

w.s 1 augustus 1997


In bed met Nanette

Zaterdag morgen ik lig samen met Nanette in bed, we zitten wat te praten en te filosoferen over houden van en liefde. Ik vertelde Nanette, dat ik van haar hou en dat ik haar lief vind. Ik vraag daarna aan haar, waarom zeg je dat nooit meer tegen Papa ? Waarop Nanette zegt, dan moet ik altijd weer aan Mamma denken als ik dit hoor. Waarop ik haar zeg dat ik ook nog steeds van Mamma houd en dat ik Mamma ook nog steeds erg lief vind. Waarop Nanette er opeens uitflapt, ik vindt het heel goed van Mamma. Dit begrijp ik even niet. Ik vraag haar, wat vind je dan goed van Mamma ?  Zei antwoordde mij, dat Mamma zich zelf heeft dood gemaakt. Want daarom is ze wel mooi ineens van de pijn af. Ik kon het niet laten, ik zei haar, wat vindt ik dat goed, dat jij mij dit zegt.

w.s 8 november 1997